Industrieel verven met natuurlijke kleurstoffen

Type project: Innovatieproject
Budget: € 135.000,-

De vraag naar duurzaam geproduceerde textielstoffen is sterk groeiende. Consumenten zijn steeds kritischer, milieubewuster en zijn zeer geïnteresseerd in volledig duurzame kleding en textiel. Om te voldoen aan de vraag van de consument is het noodzakelijk dat niet alleen het textiel ecologisch geproduceerd is, maar ook de verf, en de verving ecologisch zijn.

lichtechtheid

In dit project gaan de partners Rubia 100% Natural Colours en Van Riel Textile Refiners industriële verfprocessen ontwikkelen die kunnen concurreren met de verfprocessen van synthetische verf. Een van de belangrijkste parameters hierin is het behalen van een hoge kleurkwaliteit. De kwaliteit van kleur op textiel wordt voornamelijk bepaald door de lichtechtheid. Voor de lichtechtheid wordt gekeken naar de mate waarin de kleur veranderd door de invloed van licht. Kleur wordt immers aangetast door UV-straling in combinatie met vocht en warmte. Het blijkt in de praktijk nog moeilijk om de hoge echtheden te verkrijgen met natuurlijke kleurstoffen. In tegenstelling tot innovaties in het verven met synthetische kleurstoffen is de ontwikkeling van het verven met natuurlijke verfstoffen de laatste decennia nagenoeg stil blijven staan.

Industriële verfmethode

Voor een succesvolle marktintroductie van natuurlijke textielkleurstoffen is het natuurlijk niet voldoende dat je een kwalitatief hoogwaardig kleurstofpreparaat kan aanbieden, maar ook dat je de verf ook op een industriële schaal kan aanbrengen op textiel. Om op industriële schaal toepasbaar te zijn, eist men een éénstaps proces waarbij de verftijd beperkt blijft tot ongeveer twee uur. Hoewel Rubia 100% Natural Colours voldoende kennis heeft omtrent de natuurlijke kleurstoffen, ontbreekt het hun aan expertise om het huidige meerstaps proces in te korten tot op industriële norm. Samen met Van Riel Textile Refiners heeft Rubia 100% Natural Colours een onderzoeksplan opgesteld dat moet leiden tot de ontwikkeling van een adequaat verfproces en de succesvolle vermarkting van natuurlijke kleurstoffen. Dit project wordt uitgevoerd met financiële steun van de Europese Unie.

Hoogkamerstraat 335, P.B. 62
Industriezone TTS - Zone A
9140 Temse, België

Telefoon: +32 3 771 0989
Fax: +32 3 771 2453
Email: info@vanrieltemse.be